Alexandra Lebedinskaia

Alexandra Lebedinskaia

Contactinformatie

Alexandra Lebedinskaia

Docent Russisch

Ik ben in het bezit van twee bevoegdheden: docent Frans eerste graad (cum laude afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen) en docent Engels tweede graad. In 2017 heb ik een cursus Russisch op het dr. Aletta Jacobs College opgericht. Ik werk met Nederlandse leerlingen en niet met native speakers.

Ik werk dagelijks met drie talen. Het beïnvloedt de inhoud van mijn lessen: leerlingen worden steeds met drie talen geconfronteerd. Ik vraag ze woorden en grammatica uit het Frans, het Engels en het Russisch met elkaar te vergelijken. Zo worden ze steeds ervarener in leerstrategieën wat vocabulaire en grammatica betreft. Ik merk dat ze daardoor wat vrijer en losser in de omgang met vreemde talen worden, doordat ze de linguïstische verbanden zien. En dat is precies wat ik duidelijk wil maken: zodra leerlingen de taallogica ontdekken en zich bewust worden van overeenkomsten, zijn ze in staat om steeds meer talen te leren.


Ik heb veel passie voor het onderwijzen van mijn moedertaal. Dit jaar werk in samen met het Praedinius Gymnasium in Groningen. Ik begeleid leerlingen die havo-examen Russisch willen doen, maar op een school zitten die het vak Russisch niet aanbiedt. Het is fantastisch werk waar ik mijn kennis van de taal en de literatuur kan overbrengen. We werken met grammatica en woordenschat, analyseren verschillende teksten en reflecteren over de plaats van de Russische taal en cultuur in de wereld. Het vak moet dus niet alleen behouden worden, maar ook vernieuwd en aangepast aan de eisen van de moderne taalontwikkeling met nieuwe inzichten in de literatuur en maatschappelijke veranderingen. Dat lijkt mij boeiend en dankbaar werk. Ik ben niet bang dat er niet genoeg leerlingen zijn die de taal willen leren. Integendeel is er juist veel interesse voor Rusland en de omringende landen waar de Russische taal wordt gesproken. Als het vak wordt versterkt en vernieuwd is het lesprogramma ook aantrekkelijk voor leerlingen. En dat lijkt mij een haalbaar doel. Daar ga ik voor!