Janneke Geursen

Janneke Geursen

Contactinformatie

Janneke Geursen

Vakexpert Engels

Op de middelbare school genoot ik van alle talenlessen, maar vooral van de Engelse les. Mijn docent was niet alleen enthousiast over het vak, maar motiveerde mij ook om aan zijn geliefde universiteit te gaan studeren. Van 1984 tot 1990 studeerde ik Engels in Nijmegen en Durham. De tijd in het buitenland was zeer waardevol: niet alleen was ik daardoor continu ondergedompeld in de taal, ik leerde ook aspecten van de Engelse cultuur van binnenuit kennen. Die kennis en ervaring nam ik mee naar de schoolklas toen ik lerares Engels werd.


In 1999 maakte ik de overstap naar de universiteit: mijn interesse voor vakdidactiek en vakontwikkeling bracht me ertoe te solliciteren op een baan als vakdidacticus Engels bij het toenmalige Onderwijscentrum VU. Inmiddels werk ik sinds 2014 bij het ICLON, de universitaire lerarenopleiding van de universiteit Leiden. Daar ben ik naast vakdidacticus Engels ook supervisor binnen het World Teachers Programme (WTP), een programma dat zich richt op het lesgeven in het tweetalig en internationaal onderwijs.
Mijn kennismaking met Content and Language Integrated Learning (CLIL) en met het IB English Language and Literature programma heeft mijn visie op talen enorm verrijkt. Ook de discussies rond “vakperspectieven” (Janssen e.a., 2019), interculturele communicatieve competentie en meertaligheid inspireren mij.


Ik zie ernaar uit om samen met collega-docenten en -opleiders te werken aan een inspirerend, samenhangend en haalbaar curriculum: een curriculum dat leerlingen voorbereidt op deelname aan een multiculturele, meertalige samenleving.