Jessica Paardekooper

Jessica Paardekooper

Contactinformatie

Jessica Paardekooper

Docent Chinees

Nihao! Mijn naam is Jessica Paardekooper en ik ben sinds 2009 werkzaam in het onderwijs als docent Chinees. Dat doe ik op het Wolfert Tweetalig, waar Chinees inmiddels een verplicht vak is in de onderbouw voor vwo én havo. Ik ben er heel trots op dat ik het vak heb mogen ontwikkelen op mijn school en heb zien groeien tot een vakgroep waar zes collega's bij betrokken zijn.


In 2017 vond ik het tijd om naast het lesgeven ook iets anders te gaan doen en heb ik de ideale combi-baan gevonden bij Nuffic. Ik werk nu twee dagen als docent Chinees en twee dagen bij Nuffic als projectleider van het Netwerk Chinees, waar ik 27 scholen ondersteun die Chinees geven. Dat zijn zowel startende scholen als scholen die Chinees als examenvak aanbieden. Ook ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de staatsexamens van het vak Chinees. Dus bij alle vragen over Chinees in het onderwijs kun je bij mij terecht.


Vanwaar mijn passie voor het vak? Ik ben zelf half Chinees, half Nederlands, maar niet Chineestalig opgevoed. Wel heb ik altijd al Chinees willen leren, dus toen ik hoorde dat dat in Leiden kon, was de keuze al snel gemaakt om na de middelbare school in Leiden te gaan studeren. Daar heb ik de opleiding Talen en Culturen van China afgerond en later ook de docentenopleiding aan het ICLON gedaan.


Ook leuk om te weten: in 2010 is er een pilot gestart om het vak Chinees vorm te geven. Hier heb ik ook aan meegedaan en ik vond dit zo'n leuk en leerzaam proces dat ik ook graag mijn bijdrage wilde leveren aan de vakvernieuwingscommissie. Ik kijk er heel erg naar uit om met deze groep te gaan samenwerken en het vak Chinees verder door te ontwikkelen!